Masterkurser i etnologi
Masterkurser Engelska parken
Masterkurser Campus Gotland
Masterkurser Campus Engelska Parken
Etnografi (7,5 hp)
Etnografi är en kvalitativ metod som har sitt ursprung i kultur- och socialantropologi, men som sedan länge används flitigt även bland etnologer. Med utgångspunkt i etnografi kommer studenter att fördjupa sig i olika relaterade metoder både genom textläsning och i praktiska övningar. Kursen ges på engelska och samläses med masterstudenterna i kulturantropologi.

Etnologisk vetenskapssyn (7,5 hp)

Kursen Etnologisk vetenskapssyn syftar till att ge fördjupade kunskaper inom aktuell etnologisk forskning, dess teoribildning och metoder samt att diskutera samtida kulturteoretiska problemställningar och anknyta till diskussionerna om tidigare forskningspraktik. Kurslitteraturen är såväl etnologisk som hämtad från grannvetenskaperna. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och grupparbeten.
Från medeltidsromantik till klimatapokalyps
Folkloristiska perspektiv på kulturarv, katastrofer och klimat
Berättelser är kraftfulla kulturella verktyg. De skapar förutsättningar för hur vi upplever och hanterar händelser och fenomen i vår vardag samtidigt som gjorda erfarenheter också skapar berättelser. Vi studerar detta med utgångspunkt i ett antal teman, där den gemensamma nämnaren är just berättelser och berättande.
Denna kurs handlar om hur kulturarv uppstår i teori och praktik, om hur folklore och berättelser om det förflutna utgör viktiga ingredienser i kulturarvsprocessen och upplevelseindustrin, om hur t.ex. spökturism, dramatiserade museivisningar och medeltidsfestivaler skapar historia.
Kursen tar även upp hur berättande om katastrofer formar hur vi förstår och reagerar på katastrofer: berättelser kan få påtagliga konsekvenser för samhällets katastrofhantering och människors liv i katastrofens skugga. Bland annat diskuteras jordbävningen i Lissabon, orkanen Katrina och berättelser om klimatförändringar.
Kursplan för Från medeltidsromantik till klimatapokalypskursen

Metod och text i aktuell etnologisk forskning (7,5 hp)

Kursen förmedlar avancerade kunskaper inom aktuell etnografisk kvalitativ forskning. Tonvikten ligger på hur teoretiska perspektiv och kvalitativa metoder tillämpas på empiriska fält och andra typer av material samt vid uttolkning och textpresentation. Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper inom ett urval av aktuella etnologiska forskningsområden. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och i förekommande fall grupparbeten.
Masterkurser Campus Gotland
Kultur- och naturarv (7,5 hp)
Kursen ger kunskap om hur kultur- och naturarv produceras, förhandlas och brukas på olika samhälleliga arenor, i relation till hållbarhet. Ur aktuell kultur- och samhällsvetenskaplig forskning diskuteras sådana kultur- och naturarvsprocesser på fält som exempelvis världsarv, nationalparker, museer och traditioner. Ett annat perspektiv belyser kultur- och naturarvspolitik och normativa kultur- och naturarvsföreställningar. Kursen utgår även ifrån en bred definition av natur som kulturmiljöer skapade genom ett samspel mellan människa och natur. Kursen ger färdigheter i att relatera kultur- och naturarvsproduktion och dess konsekvenser till frågor om hur hållbarhet görs, förstås och uppnås.

Hållbara kultur- och naturarvsdestinationer (15 hp)

Kursen utgår ifrån en bred definition av kultur- och naturarv som kulturmiljöer skapade genom ett samspel mellan människa och natur. Kulturmiljöer har en tydlig platsbundenhet, och centrala perspektiv på kursen behandlar frågor om kulturmiljöns bruk och återbruk som resurs i destinationsutveckling inom olika fält, med fokus på urbana och rurala landskap, exempelvis trädgårdar. Studenten genomför även ett projektarbete vars tillämpade inriktning väljs ut tillsammans med handledare och lokal aktör på plats. I projektform tillämpas ett natur- och kulturarvspolitiskt perspektiv på turism och destinationsutveckling. Bruket av kultur- och naturresurser relateras därvid till frågor om makt, inflytande och demokrati, samt hur värdemönster och föreställningar påverkar hur hållbarhet skapas i lokala och regionala sammanhang.