Möt en student Petra Hedman

Namn: Petra Hedman
Kommer från: Skutskär
Läser: Kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi, första året

Varför valde du den här utbildningen?

Jag tittade på flera olika utbildningar när jag skulle välja. Personligen är jag intresserad av olika läror som astronomi och mytologi, så när jag hittade KuSE-programmet blev det ett snabbt och enkelt val och än så länge är jag mycket nöjd.

Vad gjorde du innan du började plugga här

Jag gick en konditorlinje på gymnasiet men det var svårt att få jobb så jag beslutade mig för att plugga på universitet.

Hur är det att studera vid universitetet?

Att studera på universitet är jätteroligt. Man träffar nya människor, kurserna är superintressanta och man lär sig nya saker varje dag. Det är också skönt att det finns lugna platser och många ställen som man kan sitta och studera på.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?

Antingen har vi en föreläsning eller ett seminarium. Vanligtvis är det antingen eller, men vissa kurser i utbildningen kan ha både föreläsning och seminarium på samma dag. En vanlig dag är väl att man först möter sina klasskompisar och pratar med dem. Sedan går man antingen på en föreläsning om exempelvis religion som jag studera just nu. Eller om det är seminarium har man fått läsa litteratur innan, som man under seminariet diskuterar i mindre grupper.


Vad är typiskt för Kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi?

Vi studerar hur människan är i ett samhälle och hur ett samhälle är, genom att både läsa, diskutera och skriva. Det är mycket litteratur att läsa både på svenska och engelska. Att läsa om religion, tradition och tro har varit mina favoriter.

Hur upplevde du första tentan?

Jag upplevde att den var svår men jag har också dyslexi vilket gör att tentorna kan bli lite svårare för mig att förstå. Den första tentan som jag hade var en hemtenta, så man hade tid på sig att skriva. Det var lagom svårt.

Berätta om studentlivet i Uppsala!

Det är mycket att läsa men också mycket diskussioner med andra i klassen. Det bästa är att man fort lär känna varandra, det passar mig som gillar att träffa nya människor och prata. Om vi har någon svår hemuppgift så hjälper vi i klassen varandra att förstå, vilket jag uppskattar mycket. För mig har det varit ett mycket bra val att studera på universitet.

Tre snabba frågor

  • Vilken är din favoritplats i din studentstad?

Min favoritplats i Uppsala är antingen att sitta på ett café och ta det lugnt eller bara gå omkring i Stadsparken för att få frisk luft och titta på fåglarna vid Svandammen.

  • Vilket är ditt mål med utbildningen?

Mitt mål för denna utbildning är först och främst att klara av den. Utöver det är målet att lära mig mycket nytt och att kunna få ett jobb efteråt.

  • Vad gör du om fem år?

Om fem år så kommer jag ha gått färdigt utbildningen och kanske även gått ett mastersprogram. Förhoppningsvis jobbar jag på ett arkiv eller museum där jag verkligen får använda allt jag lärt mig under utbildningen.  

Senast uppdaterad: 2023-04-14